Alexandru Cazanaru: Nascut in tara lui Brancusi

Imaginea străbunicii din tablou, cu ochii ei albaştri înlăcrimați ne-a lăsat un sentiment straniu de tristeţe amestecată cu durere. Era pictat chiar în ziua în care avea să-şi părăsească nepotul pentru drumul înapoi spre stele.

Pentru tine, cel care citeşti aceste rânduri, tocmai ai început călătoria în sufletul unui artist. Bine ai venit în lumea lui.

Atelierul se scaldă într-o lumină blândă, cu vedere şi acces la grădina ce aşteaptă o nouă primăvară s-o trezească din amorţire.
Zeci de detalii ordonate precum rotiţe de diferite dimensiuni, unelte pentru modelaj, pensule şi bancul de lucru unde se odihnesc trei matriţe împăturite în folie de plastic, te atenţionează că ai pătruns într-un spaţiu de creaţie. Spaţiu ce-ţi impune o nevoie subită de a păstra tăcerea.

fotografie atelier Alexandru Cazanaru fotografie-alexandru-cazanaru-14-min

Treptat, lucrările îşi fac şi ele simţită prezenţa. Mici sau mari, fiecare are o poveste proprie şi te invită să le cercetezi îndeaproape.
Pe măsură ce le surprinzi cu ochii tăi curioşi, te simţi năpădit de senzaţii şi emoţii pe care nu vrei să ţi le explici. Tăcerea se impune tot mai mult.

lucrari ipsos Alexandru Cazanaru fotografie-alexandru-cazanaru-7-min
fotografie sculptura piese sah

În surdină, sunetele nobile de pian se îmbină cu glasul lui Alex şi te transpun într-un Univers necunoscut ţie, unde sculpturile îşi redau povestea.
Învăţătorul ghemuirii se ascunde de Cearta care-şi ţine pumnii strânşi şi strigă spre el.
Ruga se înalţă spre tavan, sperând să fie auzită de Călăuza ce o poate salva.

fotografie sculptura fotografie-alexandru-cazanaru-15-min fotografie-alexandru-cazanaru-3-min
fotografie sculptura "Ruga"
Mesagerul Timpului, Danaida, Filozoful munţilor şi Pământeanul asistă cu răbdare la această scenă până când Timpul le îngheaţă… iar tu te trezeşti brusc din visare.fotografie sculptura bronz fotografie-alexandru-cazanaru-9-min fotografie-alexandru-cazanaru-10-min

“Pentru a aprecia arta, trebuie să ai educație în frumos…” ne spune el spre finalul întâlnirii noastre, cu o privire blândă şi un zâmbet modest.

“Ce defineşte, oare, civilizaţia noastră? Viteza! Oamenii cuceresc timpul şi spaţiul, accelerând fără de încetare mijloacele de a le străbate. Viteza nu este altceva decât măsura timpului de care ai nevoie ca să poţi parcurge o distanţă… Şi, uneori, este vorba de distanţa care ne separă de moarte… Opera de artă trebuie să exprime tocmai ceea ce nu se supune morţii, însă trebuie să o facă printr-o asemenea formă, care să rămână şi o mărturie asupra epocii în care trăieşte artistul.” ~ C. Brâncuşi

Am plecat din atelier încărcați de emoţii şi cu un respect deosebit față de un om şi prieten ce poartă arta în suflet.
Iar sufletul lui este purtat în toate sculpturile sale.
Sunt oameni care aleg să-şi exprime stările, viziunea despre viaţă sau dragostea de oameni într-un mod constructiv şi creativ.

Prin pictură, sculptură, desen, muzică, dans, scris ori fotografie, ei devin sau sunt denumiţi artişti.
Uneori ridiculizaţi, alteori nebăgaţi în seamă şi de prea puţine ori…apreciaţi la adevărata lor valoare.
Dar a fi artist în societatea de azi, care te încadrează atât de rapid sub etichete fără valoare, denotă un curaj fantastic.

Alexandru Cazanaru fotografie sculptura sah fotografie sculptura piese sah fotografie sculptura sah

Felicitări Alex! Ne înclinăm în faţa ta pentru miile de ore în care ai ales sa-ţi descarci energia, fie ea negativă ori pozitivă, în adevărate opere de artă. Chiar şi atunci când ai avut mâna dreaptă în ghips, tu tot ai creat un chip frumos :)

fotografie-alexandru-cazanaru-17-min

Cu drag,
Jurnal Fotografic

“Artistul trebuie să ştie să scoată la suprafaţă fiinţa din interiorul materiei şi să fie unealta care dă la iveală însăşi esenţa sa cosmică, într-o existenţă cu adevărat vizibilă.”C. Brâncuşi

Leave a comment