Calator in tren

Era o dimineaţă senină, deşi noaptea din urmă fusese una agitată. Să dormi în tren, chiar şi dacă ai condiţiile unei cuşete de două persoane, nu este prea confortabil. Este un tremur continuu al patului însoţit de zgomot puternic ce-ţi lasă impresia că trenul va deraia în curând. Şi resimţi aceste senzaţii într-un somn pe care-l faci pe jumătate, un sfert sau chiar deloc.

Nevoia de mai multă lumină şi drogul numit cafeină ne-a îndreptat spre bar, unde a urmat partea frumoasă a acestei călătorii. Uneori, dacă eşti suficient de prezent la ce se întâmplă în jur ori la poveştile oamenilor, ajungi să înţelegi lucruri pe care poate le judecai înainte.

Aşa se face că în acea dimineaţă, Universul a vrut să ne servim cafeaua uşor amăruie în compania domnului Florin, conductor pe vagonul de dormit, cel pe care-l vedeţi în fotografiile de mai jos.

Deşi este dificil să-ţi menţii atenţia îndreptată spre o persoană care povesteşte despre un trecut pe care nu-l cunoşti, dânsul a reuşit să ne captiveze şi ne-a dus într-un timp în care oamenii călătoreau des cu trenul, în lipsă de ofertele low-cost ale companiilor aeriene.
Erau alte vremuri atunci.

Privindu-l cum îşi răsucea mustaţa în timp ce relata din aventurile sale ca şi călător în tren alături de soţie, ne-am permis să-i însoţim şi noi, imaginar desigur. Aşa am ajuns să ne plimbăm prin mai multe ţări…Italia, Franţa, Austria şi Germania. Şi parcă nu a fost aşa obositor…ba chiar plăcut şi uneori amuzant. Iar aici s-a declanşat acel click.

Îmi amintesc cu o oarecare strângere de inimă, regretul dânsului faţă de sistemul din zilele noastre. S-au schimbat foarte multe de la Revoluţie încoace iar pentru cei care lucrează la Căile Ferate Române, din păcate, lucrurile nu mai sunt chiar aşa roz. Nu vreau să intru în detalii, dar aş vrea să punctez ce înseamnă acel click.

Acest domn simpatic m-a ajutat să descopăr că o călătorie nu trebuie să-ţi ofere neapărat comoditate. A călători înseamnă a evolua, a descoperi lucruri şi oameni. A călători înseamnă să trăieşti.

Şi dacă alegi trenul ca mijloc de transport, nu-ţi face aşteptări prea mari în ceea ce priveşte confortul. Dar, aşteaptă-te să fie o experienţă frumoasă şi de ce nu, o aventură. Dacă am fi ales avionul sau maşina personală, această poveste nu ar fi fost scrisă. Desigur, fiecare variantă de transport poate oferi poveştile sale, dar recomand cu drag, din când în când, şi trenul. Dar, nu uita că depinde doar de tine şi de cum alegi să percepi această călătorie.

Pentru ţara noastră, pentru companiile noastre româneşti, pentru oameni precum domnul Florin, pentru că noi suntem cei care pot schimba ceva în bine prin exemplul propriu.

Cu drag,
Jurnal Fotografic

Leave a comment