O poveste lutul rosteste

Drumul spre casă ne purta prin mici localități înconjurate de păduri şi dealuri asortate armonios în culorile anotimpului.

ceramica pietraru

Ce încântare pentru ochi şi suflet să constaţi că toate aceste peisaje sunt din ţara în care te-ai născut şi ai crescut.

Am intrat, euforici, pentru prima oară în oraşul Horezu şi o nouă poveste, demnă de adăugat în Jurnal, ne aştepta pe partea opusă a sensului nostru de mers.

O căsuţă feerică în formă de ulcică imensă apăruse parcă de nicăieri. Uimiţi, am oprit maşina la câteva sute de metri mai în faţă.

fotografie ceramica fotografie vase lut

“Pentru un scriitor, limba în care scrie e ca lutul în mâna olarului: de talentul lui depinde dacă iese o amforă grecească sau o oală de noapte.” ~George Budoi~

Toată strada era încărcată de magazine cu oale din lut şi alte obiecte asemănătoare, semn că ne aflam într-un mic rai al ceramicii româneşti.

Dar ne-am întors spre căsuţa ce ne-a atras atenţia căci ne aştepta să ni se dezvăluie.
Toată suprafaţa pe care erau amplasate cele două clădiri, inclusiv trotuarul, erau amenajate cu mult respect faţă de tradiţia acestui meşteşug dar şi faţă de clienţi.

Numele i se potrivea perfect: Ceramica Pietraru.

fotografie ceramica pietraru

Am intrat curioşi în clădirea “furată” din poveşti, unde am fost întâmpinaţi de un om cald şi foarte amabil.

 fotografie ceramica pietraru fotografie ceramica pietraru

Cu multă răbdare, ne-a arătat farmecul unei afaceri de familie, ne-a însoţit în atelierul unde totul prindea viaţă sub diverse forme, ne-a spus despre numărul de ore în care vasele din lut stau la uscat şi ne-a lăsat timp să ne decidem ce să cumpărăm pentru oamenii dragi. Ba chiar, ne-a oferit şi un cadou din partea dânsului.

fotografie ceramica pietraru olarit fotografie ceramica pietraru horezufotografie ceramica pietraru olarit fotografii ceramica pietraru vase de lut

La finalul discuţiei, noi am prins curaj şi i-am cerut voie să refacem turul şi prin aparatele foto. Ne doream tare mult să răpim un pic din minunăţia acelui loc.

vase lut ceramica pietraru fotografii vase lut

Vă mulţumim, domnule Pietraru pentru o experienţă pur autentică…oamenii ca dumneavoastră sunt cei care aduc valoare ţării noastre.

Cu drag,

Jurnal Fotografic

Salvează

Leave a comment